Der sælges ud af rådhusmøblerne

En række originale møbler, der blev lavet til Københavns Rådhus af samme arkitekt, der tegnede rådhuset, er sat til salg. Af René Mølskov re …


En række originale møbler, der blev lavet til Københavns Rådhus af samme arkitekt, der tegnede rådhuset, er sat til salg.

Af René Mølskov

rem@minby.dk.

 

Originale møbler fra starten af 1900-tallet tegnet til Københavns Rådhus er sat til salg på auktionshuset Lauritz.com.

Det er ifølge filialchef og partner Karsten Skov lidt af et scoop.

»Det er et stykke kulturhistorie og en både usædvanlig og spændende indlevering,« siger han.

Møblerne er allesammen tegnet af den danske arkitekt, professor og direktør for Kunstakademiet, Martin Nyrop. I forbindelse med, at han tegnede rådhuset tegnede han også det tilhørende inventar som en gennemarbejdet arkitektonisk helhed. Det blev opført fra 1892 til 1905 og står i dag som hans internationalt anerkendte hovedværk.

Ifølge Karsten Skov er der omkring 180 emner til salg lige nu, og det er knap halvdelen af det inventar, de har til salg fra rådhuset,

»Vi har haft andre auktioner af denne type, hvor det er møbler fra institutioner og rådhuse, der sælges. Men vi har aldrig haft noget med så stærk en historie. Jeg kan ikke huske, vi har haft noget lignende,« siger han.

Lige nu er der altså en unik mulighed for at købe sig til nogle af de gamle rådhusmøbler, der tæller reoler, skabe, borde og stole.

 

Snedkeriet Rud Rasmussens

Møblerne er fremstillet i begyndelsen af 1900-tallet, primært hos Rud Rasmussens Snedkerier. De er tegnet til rådhuset, men nogle har været i brug andre steder i kommunen.

Det har i cirka en uge været muligt at byde på et stykke vaskeægte københavner- og danmarkshistorie, og Karsten Skov forventer, at det den næste måneds tid er muligt at byde på møbler fra Københavns Rådhus.

Udtrykket i Martin Nyrops stil har været så særegent at nogle simpelthen har givet den sit helt eget navn: Nyropsk.

Kommentarer